– Gratulerer, dette var utrolig imponerende og litt av en prestasjon, påpekte ordføreren.
Gode ambassadører for næringen
Av nesten 1000 unge bønder som ble nominert rundt om i Norge var det paret på gården i Stadsbygd som gikk av med seieren.
Ole Otto vokste opp på gården og gårdslivet har alltid vært en del av hverdagen. Han tok over gårdsbruket etter sin far Ottar.
De eier 240 dekar fulldyrket jord pluss 240 dekar som de forpakter, i tillegg til at de har 60 dekar beite. I dag har de en betydelig melkekvote på 450.000 liter i året, som har blitt drastisk større de siste årene.
Landbruksrådgiver Hege Hopen Amundal overrekker blomster.I juryens begrunnelse med Landbruks- og Matminister Sandra Borch i spissen beskriver de det unge paret som noen som tør å satse, er positive, og gode ambassadører for næringen med sin jordnære og positive holdning.
– Her utnyttes gårdens ressursgrunnlag til det fulle, og de er opptatte av bærekraft. Årets vinnere er et strålende eksempel og forbilde for unge, norske bønder, står det videre i begrunnelsen.
– Lagt godt til rette for at dere kan satse
På besøk hos paret på Stadsbygd lurer ordføreren på hva oppskrifta på å bli best er.
– Tja oppskrifta på å bli best, si det du. Therese Johaug var her og holdt foredrag en gang, og da påsto hun at det var viktig å passe på konkurranseinstinktet og ikke akseptere at det går dårlig, forteller Grønning.
Sammen med ordføreren var også landbrukssjef i Indre Fosen kommune, Hege Hopen Amundal og leder i Trøndelag bondelag, Petter Harald Kimo for å gratulere det unge paret.
– Det er stor forskjell å ta over en gård som er bygd ned kontra en gård hvor det er lagt til rette for neste generasjon. Det er inntrykket jeg får her, at Ottar har lagt godt til rette for at dere kan satse, sier landbrukssjef Amundal.
– Ja vi er utrolig heldige slik, påpeker Grønning. Så lenge du er motivert til å få det til, og gjør jobben så går det bra.
Kyr i fjøset på Stadsbygd– Stor stas
Paret hadde ikke helt regnet med å stikke av med prisen, men forteller at det var artig å bli sett for den jobben de gjør hver dag.
– Det er mange bra bønder i Norge, så det var stor stas for oss å vinne. Sandra Borch var opptatt av å løfte frem unge folk som har satset på matproduksjon på tradisjonelt vis, med gress, melk og kjøtt.
– Hva er dere mest fornøyd med på gården?
–Det må egentlig være helheten, og at det er gøy å gå i fjøset, sier Grønning.
– Og at det er et lettvint fjøs. Vi har god oversikt og kontroll på alt, legger Pedersen til.
Årets unge bonde er en kåring i regi av Norges Bygdeungdomslag, McDonald's i Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å finne frem til ledende unge bønder i Norge, og å inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.
Vinnerparet stikker av med 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort fra Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner, samt avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.