Tilbakeslagssikring

Alle som er tilknyttet den offentlige vannforsyningen har ansvar for å sikre at deres anlegg ikke kan forurense vannledningsnettet. Dessverre er det mange som ikke har tilstrekkelig sikring. Kommunen vil nå iverksette en aksjon for å informere og kontrollere at korrekt sikring er installert hos relevante virksomheter. 

Kravet om tilbakeslagssikring reguleres av sanitærreglementet og drikkevannsforskriften i Indre Fosen kommune.

Fra 3.2.1 – Tilbakestrømningsbeskyttelse i sanitærreglementet:

«Vanninstallasjoner skal utføres slik at tilbakestrømning eller inntrengning av urene væsker, stoffer eller gasser ikke kan skje. Dette gjelder også for tilbakesuging eller inntrengning av vann fra andre vannkilder.»

Fra § 4 i drikkevannsforskriften:

«Abonnentene skal ha egnet sikring mot tilbakestrømming i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift for å hindre at drikkevannet i distribusjonssystemet blir forurenset.»

Hva er tilbakestrømming, og hvordan oppstår det?

Under visse uheldige omstendigheter kan forurenset vann eller andre væsker strømme tilbake fra en kran eller et tilkoblingspunkt og inn i vannledningene, og deretter tilbake i det offentlige ledningsnettet. Dette kan føre til at drikkevannet til andre forbrukere blir forurenset.

De to vanligste årsakene til tilbakestrømming er:

  1. Trykket i vannledningene forsvinner, slik at væske suges ut på nettet, for eksempel ved et ledningsbrudd (hevertprinsippet).
  2. Abonnenten benytter utstyr som opererer med høyere trykk enn vannledningen, og feil manøvrering fører til at vann trykkes eller pumpes tilbake på nettet, for eksempel ved bruk av høytrykkspyler eller annet trykkøkningsutstyr.

Hvordan hindre tilbakestrømming?

For å forhindre tilbakestrømming må det installeres riktig tilbakestrømningsbeskyttelse (også kalt tilbakeslagsventil) på steder der det kan komme i kontakt med potensielt forurenset væske. Hvilken type beskyttelse som er nødvendig, avhenger av hvilke væsker som kan komme tilbake i det offentlige vannledningsnettet. Væskene klassifiseres i ulike kategorier basert på hvor mye forurensning de kan medføre ved tilbakestrømming.

Hvilken tilbakeslagssikring trenger jeg?

Tilbakestrømningsbeskyttelsen må være godkjent for den høyeste væskekategorien som vannet i det interne rørsystemet kan komme i kontakt med, og være i samsvar med tekniske bestemmelser i abonnementsvilkårene og NS-EN-1717.

De forskjellige væskekategoriene:

Væskekategorier
Væskekategori Beskrivelse Eksempel
5 Væske som utgjør helserisiko fordi den kan inneholde bakterier, virus eller parasitter. Drikkevannsinstallasjoner for dyr, vanningsanlegg med resirkulering av vann, avløpspumpestasjoner.
4 Vaskeanlegg/vaskehaller hvor det benyttes kjemikalier, kjemisk- og prosessindustri, kjemiske laboratorier, nedgravde vanningssystemer, badekar med bunnfylling, sprinkleranlegg med og uten tilsetninger. Vaskeanlegg/vaskehaller.
3 Væske som utgjør en viss helserisiko fordi den kan inneholde skadelige kjemikalier. Varme- og kjøleanlegg, vanningsanlegg i drivhus uten resirkulering.
2 Drikkevann som kan ha endret lukt, smak, utseende eller temperatur, men ikke utgjør noen helserisiko. Vanlige sanitære installasjoner, brus- og kaffemaskiner.
1 Rent drikkevann, direkte fra ledingsnett.

Oppfølging fra kommunen – tilsyn og dokumentasjon

Virksomheter som har drift der det kan forventes behov for tilbakeslagssikring, vil bli kontrollert av kommunen. Hvis sikring mangler, vil kommunen gi pålegg om installasjon av tilbakeslagsventil. Når dette er installert, må dokumentasjon sendes kommunen. Kommunen vil gjennomføre tilsyn hos ulike virksomheter for å kontrollere at tilbakestrømningsbeskyttelse er på plass. Virksomheter vil bli kontaktet for å avtale tid for tilsyn, og etterpå vil en rapport bli sendt ut med beskrivelse av eventuelle avvik, krav og nødvendige tiltak. Kommunen må motta dokumentasjon på at eventuelle mangler er utbedret.

Tidshorisont

Ettersom Indre Fosen kommune har mange abonnenter med behov for tilbakestrømningsbeskyttelse, kan det ta tid før alle har fått tilsyn. Derfor er det viktig at alle tar ansvar for å sikre rent og trygt drikkevann for alle. Det er anbefalt å utføre nødvendige tiltak før kommunen gjennomfører tilsyn.

Regelverk

Både kommunens sanitærreglement (Tekniske bestemmelser i abonnementsvilkårene) og Plan- og bygningsloven krever at alle kraner og utstyr tilknyttet vannforsyning skal være sikret mot tilbakestrømming. Dette regelverket er i hovedsak det samme for alle kommuner i Norge. Likevel viser det seg at sikringen mangler hos mange abonnenter.

Dispensasjon fra krav

Indre Fosen kommune kan gi dispensasjon fra kravene i spesielle tilfeller, for eksempel dersom fysiske forhold eller kostnader gjør det vanskelig eller uforholdsmessig å installere tilbakeslagssikring. I slike tilfeller kan kommunen vurdere å akseptere sikring beregnet for en lavere væskekategori, men dette gjelder kun for eksisterende anlegg.

Veiledning fra Norsk vann