Hva er en reguleringsplan?

En reguleringsplan er en bindende plan for et spesifikt område og bygningene innenfor det. Kommunen må lage slike planer for områder der det skal gjennomføres større bygge- og anleggstiltak.

Reguleringsplanen inneholder kart med ulike bestemmelser. Kartet viser hva grunnen innenfor området kan brukes til, som for eksempel boligområder, trafikkarealer, landbruksområder, fareområder, friluftsområder og spesialområder. Planen bestemmer også hvordan veier skal gå, hvor bygninger skal plasseres, og eventuelt hvordan de skal se ut.

Hva et område kan brukes til og hvilke regler som gjelder for en reguleringsplan, finner du i plan- og bygningsloven.

Reguleringsplaner kan være områderegulering for flere eiendommer eller detaljregulering for enkeltprosjekter eller mindre områder. Private aktører har rett til å foreslå detaljregulering.

 

Ulike typer reguleringsplaner

Områderegulering

Områderegulering blir i utgangspunktet lagd av kommunen. Den styrer utviklingen i et større område, slik som for eksempel områderegulering for Rissa sentrum. Kommunen kan overlate til private eller andre myndigheter å lage områdereguleringer. Dette betyr at de står for hele eller deler av det planfaglige arbeidet innenfor de rammene kommunen bestemmer. 

Detaljregulering

Detaljregulering kan kommunen, eller private utbyggere og initiativtakere lage. Dette er en plantype som blir brukt for følge opp det som er bestemt i kommuneplanens arealdel eller områderegulering. Detaljreguleringer tar for seg mindre områder eller enkelte tomter og gir ofte mer spesifikke og detaljerte føringer for hva du kan bygge.

Endring av eksisterende reguleringsplan

For endring av reguleringsplan gjelder samme bestemmelser som for utarbeiding av ny plan, se pbl. § 12-14.

OBS! Når endringen i liten grad vil påvirke gjennomføringen av planen for øvrig, ikke går utover hovedrammene i planen og heller ikke berører hensynet til viktige natur- og friluftsområder, kan endringer vedtas etter en forenklet prosess, jamfør pbl. § 12-14 andre og tredje ledd. 

Kommunen må i hvert enkelt tilfelle vurdere konkret hva som ligger i at endringene ikke går utover hovedrammene i planen. 

Planprosess fra A til Å - tidslinje

Bildet under viser tidslinje med de ulike stegene fra start til endelig vedtak.  

(Illustrasjonen er fra Ringerike kommune, med tillatelse).

 

 

 

Planprosessens steg fra start til slutt