Følgende styringsdokumenter regulerer og legger føringer for kommunens tjenestetilbud for barn og unge i Indre Fosen kommune.
Handlingsplaner
Helse og omsorgsplan del 1Helse og omsorgsplan 2020-2030 Del 1: Status, utviklingstrekk og tjenestebehov: Indre Fosen kommune ønsker å styrke barn og unges muligheter til å mestre livet gjennom å avdekke problemer tidlig, slik at de ikke utvikler seg videre, og gjennom å gi de som strever rett hjelp til rett tid. Helse- og omsorgssektorens tilbud til barn og unge omfatter per i dag først og fremst helsestasjon og skolehelsetjeneste, psykisk helse og rus og barnevern.
Tilbudet i svangerskapsomsorgen, helsestasjon og skolehelsetjeneste har til primæroppgave å drive helsefremmende og forebyggende arbeid til gravide, sped- og småbarn, samt skolebarn i grunnskole og videregående skole. Helsestasjon har god oppslutning i befolkningen og helsesykepleier har ofte en relasjon til barnet og familien. Helsesykepleier er som regel godt kjent med forholdene og betingelsene omkring den enkelte familie, noe som har betydning for den helhetlige oppfølgingen.
Tilbudet i barneverntjenesten er organisert i den interkommunale tjenesten Fosen barneverntjeneste. Barneverntjenesten har per i dag ansvar for å utrede og undersøke saker, hjelpetiltak i hjemmet, plassering av barn utenfor hjemmet og oppfølging av disse, godkjenning av fosterhjem og forebyggende arbeid. Ny barnevernreform trer i kraft 1.1.2022 og målet for reformen er at flere barn skal få rett hjelp til rett tid, blant annet gjennom forebygging og tidlig innsats, tilpasset hjelp til barn og familier der de bor, god rettssikkerhet og effektiv ressursbruk og oppgaveløsning. Det er varslet at det vil komme en ny barnevernlov samtidig med reformen. Det er ventet at loven kommer til å spesifisere blant annet at ansvaret for forebyggende tiltak først og fremst tilligger andre enheter i kommunen, mens barnevernet skal ha fokus på såkalt kjernebarnevern, det vil si saker der det er fare for omsorgssvikt og avvikende adferd.
De fleste barn og unge i Norge trives og har god psykisk helse. Undersøkelser av livskvalitet viser at det store flertallet er fornøyde med livene sine. Samtidig er det mange som får diagnostisert psykiske lidelser i løpet av barndom og ungdomstid, og for en del representerer det langvarige eller livslange tilstander. Angst, depresjon og atferdsproblemer er de hyppigst forekommende lidelsene i barne- og ungdomsårene. Det har i de senere år skjedd endringer i forhold til spesialisthelsetjenestens tilbud for barn og unge i Indre Fosen, blant annet ved endringer i driften av Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) ved St. Olavs hospital. Lang reisevei til spesialister og andre tiltak medfører at mange velger bort, eller venter for lenge med å ta imot, behandling og oppfølging. I praksis ser kommunene at flere og flere barn og unge som er henvist til spesialisthelsetjenestene blir anbefalt videre oppfølging i kommunehelsetjenesten. Dersom dette blir normal praksis, forutsetter det at kommunen er rustet til å gi denne type oppfølging, gjennom at det tas høyde for at virksomheter som helsestasjon og skolehelsetjeneste, som tidligere har hatt hovedfokus på forebyggende og helsefremmende tjenester, også skal drive med andre typer oppgaver.
Barnevernreformen innebærer økt ansvar for kommunene, særlig på det forebyggende området, men også i forhold til andre oppgaver. Kommunene får et økt finansieringsansvar for barnevernstiltak, samt et helhetlig ansvar for oppfølging og veiledning av fosterhjem og forebyggende arbeid for barn og unge.
Forslag til tiltak:
- Organisering av tjenester for barn og unge skal vurderes. Eksempel på ny organisering kan være å opprette en helse- og familietjeneste, der svangerskapsomsorg, helsestasjon, skolehelsetjeneste, PPT, barnevern og ulike typer tiltak som kan støtte familien inngår. En alternativ, men liknende, organisering er Familiens hus. Familiens hus er et tverrfaglig kommunalt tilbud som skal ivareta psykisk og fysisk helse hos gravide, barn og ungdom. Kommunens primære helse- og velferdstilbud rettet mot barn, unge og deres familier samordnes, samlokaliseres og forankres lokalt. Målsettingen er at familiene skal møte en helhetlig og familiestøttende tjeneste i et og samme hus.
- Det er nødvendig å få på plass en ny modell for forebyggende arbeid. Indre Fosen har bestemt seg for å innføre samhandlingmodellen BTI, bedre tverrfaglig innsats og det søkes i 2020 om eksterne midler for å iverksette dette arbeidet. Kommunen skal i tillegg bli flinkere til å ta i bruk de verktøyene som allerede finnes, eksempelvis individuell plan (IP) for å bedre samarbeidet med- og omkring hvert enkelt barn og barnets familie.
- Helsestasjons- og skolehelsetjenesten må styrkes og videreutvikles ved å øke antall årsverk og ved å sørge for at ansattes kompetanse til enhver tid er tilpasset barn og unges behov for tjenester.
- Indre Fosen kommune skal fortsette å jobbe for styrking av foreldrerollen, blant annet gjennom tiltak som det foreldreveiledende programmet ICDP. Utsatte familier skal ha oppfølging i form av gode og tilgjengelige tjenester, men det er i tillegg viktig å ha økt fokus på at flest mulig skal hjelpes til å være selvhjulpne og ha minst mulig bistand fra kommunen.
- I forbindelse med den kommende barnevernreformen er det signalisert at det statlige tilskuddet til kjøp av plasser i barneverninstitusjoner blir fjernet og lagt inn i rammeoverføringene til kommunene fra staten. Dette kan gi betydelige økninger i kommunenes kostnader til kjøp av institusjonsplasser og det er derfor aktuelt å utrede muligheten for å etablere et interkommunalt tilbud på Fosen, i stedet for å kjøpe plasser i institusjoner andre steder i landet.
- Det skal innføres digitale løsninger, for eksempel for kontakt med innbyggerne, på flest mulig områder innenfor tjenesteområdet barn og unge
Se Helse og omsorgsplan 2020-2030 Del 2: Tiltaksplan for oversikt over mål og tiltak.
Budsjett og økonomiplan
Budsjett og økonomiplan inneholder kommunens årsbudsjett og økonomiplan, med målene kommunen skal arbeide mot over en fireårsperiode.
Handlings- og økonomiplan 2024 – 2027 Indre Fosen kommune definerer at Oppvekstsektoren bidrar til at alle som vokser opp og bosettes i Indre Fosen kommune opplever at de mestrer sine liv ut fra sine forutsetninger. For å lykkes med dette har Indre Fosen kommune utviklet et helhetlig utdanningsløp, kjennetegnet av inkludering og tverrfaglighet.
- Helhetlig utdanningsløp: God gjennomføring for alle sikres gjennom gode overganger mellom hjem, barnehage, grunnskole og videregående skole/jobb. Inkludering: Alle deltar i læringsfellesskapet og det sosiale livet sammen med de andre. Det innebærer at den enkelte opplever sosial tilhørighet og sosialt fellesskap med jevnaldrende, og at opplæringen er tilpasset evner og behov – slik at barn og elever lærer og utvikler seg både menneskelig og faglig.
- Tverrfaglighet: God tverrfaglig samhandling sikres gjennom utvikling av felles forståelse, tillit og respekt på tvers av roller, fag og sektorer. Dette er en bevissthet om at tverrfaglighet er et utviklingsarbeid som over tid bidrar til systematisk, tverrfaglig kompetansebygging. Til hjelp i det tverrfaglige samarbeidet benyttes sjekklista for «Det gode samarbeidet».
Rutine for kommuneledelsens forebyggende arbeid for utsatte barn og unge
Rutine for kommuneledelsens forebyggende arbeid for utsatte barn og unge definerer hvordan kommuneledelsen skal jobbe for at den tverrfaglige samhandlingsmodellen opprettholdes og gjennomføres i det daglige virket til kommunens ansatte. Indre Fosen kommune skal systematisk identifisere og følge opp utsatte barn og unge.
Plan for helhetlig oppvekst
Plan for helhetlig oppvekst er under utarbeidelse, og ferdigstilles vinteren 2023/24. Planen vil sette helhetlige mål og føringer for arbeidet med barn og unge i virksomheter i Indre Fosen kommune. Den vil også inneholde rutiner for alle overganger, fra oppstart i barnehage, overgang i grunnskole, videregående skole og til lærlingeplass/arbeidsliv/høyere utdanning.
Plan for kommunens forebyggende arbeid
I tråd med barnevernlovens §3-1 skal det utarbeides en plan for kommunens forebyggende arbeid for å gi barn og unge gode oppvekstsvilkår i Indre Fosen kommune. Arbeidet springer ut av arbeidet i Kommunens Forebyggende Team, og det er nedsatt arbeidsgruppe for planen som skal vedtas politisk i 2023/24.